Bryndzové oplátky na leto
Sedíme tak večer v krčme a zrazu sa kamarát, akurát začalo leto, začal sťažovať, že onedlho ( teda v decembri) ho znova žena začne nútiť piecť vianočné oblátky. Vraj je to drina, samý pot a hlavne, veľa, veľa roboty s neporiadkom. Slovo dalo slovo, oblátkovač som si požičal a vyskúšal nejaké upiecť. Veď keď to dokážu ženy...

Potrebujeme: dve šálky hladkej múky, jednu šálku ( takú čajovú) polohrubej múky, čajovú lyžicu soli, trocha rasce (od oka), asi dve polievkové lyžice oleja, jednu bryndzu, pol litra mlieka a pol litra vody, plus jedno vajíčko. Celé.
Je to všetko odhadom, pretože by ste z toho mali namiešať takú nie hustú a nie riedku zmes, skoro ako na normálne palacinky. Nechal som to odstáť asi pol dňa normálne na linke a potom ešte poriadne vymiešal. Rozohrial som ten čudný prístroj, že už je mi naznačila svietiaca kontrola. Potrel som tie platne včelím voskom (dodal mi ho k stroju kamoš) a šup na to! No, tá prvá bola poriadna šupa. Nalial som lyžičkou na platňu zmes, zatvoril a hneď som sa aj prežehnal, aby frajerka neprišla domov skôr, ako to stihnem upratať.

Po niekoľkých pokusoch som pochopil, že na to musím ísť pomaly a opatrne. Výsledok ma potešil, za dve hodiny som urobil asi 50 kusov a narobil som sa ako kôň. A to som si na začiatku myslel, že to musí byť biznis ako sviňa a už sa sa videl, ako cez Vianoce zarábam. Kým som upratal celú kuchyňu, aj chuť ma na ne prešla a zjedli sme ich až na druhý deň, keď tú moju prešli nervy tiež (z toho upratovania po mojom upratovaní).